ÄnnagårdenVår förening startade den 21 november 1984 av ett 30-tal släktforskare. Föreningen har vuxit och kan idag räkna till över 300 medlemmar. Vi är stolta över att vara en förening som just nu har flera projekt som känns spännande. Bland annat så skannar vi över 80 000 porträttbilder från Kinnas gamla fotografer. Vill du vara med i detta spännande arbete får du gärna höra av dig. Bilden visar Ännagården där vi finns idag.

OBS!!  För att inte riskera medverka till spridning av coronaviruset har styrelsen beslutat att skjuta upp föreläsningen den 15 mars med Jonas Ahlberg i Kinnaborgssalen.                                                                              Vi återkommer med nytt datum!   

Årsmöte söndag 5 april kl.15 i Kinna församlingshem.

För de senaste aktiviteterna och vad vi gjort den senaste tiden har vi valt att använda Facebook. Vi heter Släktforskarna i Mark. En mer publik plats och vill du veta det senaste så leta upp oss på Facebook.

Här nedan får du det senaste från vår Facebooksida! Alltid aktuellt!!

2 veckor sedan

Kanske lite svävande information.
Husåsen Sund. Vet någon om det var flera hus som hette så förr? Eller bara ett. Tänker främst omkring 1800
... Se merSe mindre

Visa på Facebook

5 dagar sedan

Är det någon som känner igen dessa personer, fotot kan vara taget i Surteby trakten. Det är en amerikanska som skickat kortet till mig. Kortet hade hennes mormor Johanna Emilia Johansson, kallade sig Noren i Amerika innan hon blev gift. Hon var född 29/5 1898 i Surteby Carlsgården, Surteby. Hon blev gift med Johan Gustaf Karlsson, kallade sig Borgeson i efternamn i Amerika. Han var född 23/5 1891 i Surteby. Det kan vara hennes (Anna Maria Andersdotter och styvfar Klas Vilhelm Gustafsson) eller hans föräldrar (Karl Börjesson o Kristina Johansdotter). Anna Maria bor senare i Borås. ... Se merSe mindre

Visa på Facebook

5 dagar sedan

Hej!
Jag undrar om det finns någon som har ett foto på min mormors far Alfred Leonard Holmström f.1865 Näs, Träslöv, han var gift med Anna Andersdotter f.1871 i Ekarebo Frugården, Istorp d.1955 i Skogen, Istorp. De gifte sig i Istorp 8/7-1895 och den 12/7-1895 reste han till USA, Anna stannade kvar i Istorp hela livet.
Anna som ung med sin mor Anna Greta johansdotter f.1841 Fagerhult Rusagården, Istorp.
... Se merSe mindre

Visa på Facebook

4 veckor sedan

Egentligen rör denna historia sig mest i Länghem som ju strängt taget inte ligger i Mark, men iaf tänkte jag dela med mig av en rolig utredning. Jag har försökt komma bakåt på min moderslinje med begränsad framgång; min mormorsmor hade en okänd far, men i hennes dopanteckning stod det långt till höger "Josef Ludvig Andersson förhindrad till gifte pga bortlovad med pigan nånting...". Eftersom dottern kom att heta Josefina Josefsdotter så har jag antagit att den här Josef förmodligen var hennes far, men svårt att bevisa. Han har varit svår att gräva i så jag har lagt det åt sidan.
Men så för ett par månader så hände det något...
Det började med att jag laddade upp mitt dna-resultat på gedmatch.com.
Min näst högsta träff (69.1 cM) var från en Roger i Alaska som jag verkligen undrade hur han hörde ihop med mig.
Jag tog mod till mig o mailade, han svarade glatt o intresserat att han hade en farfar Ivar August Wallin f 1874 som hade kommit till usa nån gång innan/runt sekelskiftet, gift o bosatt sig i Chignik, Alaska, han hade där fått tio barn o det fanns en stor mängd barnbarn o barnbarnsbarn till honom. O jag är ju släkt med hela bunten då 🙂
Många av dem hade lagt ner mycket tid att hitta Ivar August och hans ursprung i Sverige utan att lyckas.
Superspännande tyckte jag o satte igång att gräva i arkiven efter hans farfar. Jag kom in på mängder av felaktiga spår (bl.a. en Ivar August Wallin också f 1874, men fel datum) innan jag (kommer inte ihåg hur...) kom på tanken att söka i Allmänna barnhusets rullor. O se på fasen, där var en Ivar August född rätt år o datum, men han hette då Andersson!
Inte konstigt att byta namn när man emigrerade, det var ju nästan standard.
Jag följde hans barndom genom anteckningarna på bladet o div husförhör, sen började jag leta efter mamman Ida Eugenia Andersdotter som står som mamma och amma vid inlämningen.
Jag tror jag hittade rätt på fjärde försöket efter att ha gått vilse i tre olika Ida Andersdöttrars ursprung, denna fjärde Idas spår ledde tillbaka till Länghems socken.
O nu började det att brännas; Idas familj o min mormors mormors familjer hade jobbat på samma gårdar, kanske vid samma tider!
Jag tänkte på olika scenarier o hur man skulle gå tillväga för att komma på en plausibel teori.
(allt detta tog kanske sex veckor med arbete då och då)
Skrev ner allt detta i ett mail till Roger o att jag tänkte försöka göra en tidslinje o se var våra linjer kunde kroka ihop.
Ett par minuter efter att jag hade skickat det kom jag att tänka på min mormorsmors förmodade far Josef Ludvig som ju hette Andersson liksom Ivar Augusts mor Ida! Gjorde ett rejält gräv i födelsearkiv o husförhörslängder o visst var de syskon!
Så jag o Roger i Alaska har gemensamma förfäder i Josefs o Idas föräldrar. Min mormors morfar var bror till Rogers farfars mor.
Otroligt roligt att lura ut, inte minst som att Ivar August hade en okänd far.
(Vår dna-connection är triangulerad med en kusin till mig o en av Rogers kusiner också)
Ett sidospår i historien är att sölegrisen Josef Ludvig lyckades göra ytterligare en piga med barn o även den gången smita från giftermål...han verkar inte heller ha gift sig med den som nämndes i Josefinas dopanteckning, däremot är sista spåret efter honom att han återfinns i Stockholm som gift, dock hittar jag inte med vem... Om det till äventyrs är nån annan som har honom i sitt träd får ni gärna dela med er.
(uppdatering: nu hittade jag JL:s fru o tre barn i Stockholms Rotemansarkiv, det tar aldrig slut det här....)
... Se merSe mindre

Visa på Facebook

3 månader sedan

Hej! Jag har fått en fråga som jag lovat vidarebefordra. Är det endast via lantmäteriet (eller går det överhuvudtaget?) som det går att finna ursprungliga fastighetsägare? ... Se merSe mindre

Visa på Facebook