ÄnnagårdenVår förening startade den 21 november 1984 av ett 30-tal släktforskare. Föreningen har vuxit och kan idag räkna till över 300 medlemmar. Vi är stolta över att vara en förening som just nu har flera projekt som känns spännande. Bland annat så skannar vi över 80 000 porträttbilder från Kinnas gamla fotografer. Vill du vara med i detta spännande arbete får du gärna höra av dig. Bilden visar Ännagården där vi finns idag.

OBS!!  För att inte riskera medverka till spridning av coronaviruset har styrelsen beslutat att skjuta upp föreläsningen den 15 mars med Jonas Ahlberg i Kinnaborgssalen.                                                                              Vi återkommer med nytt datum!   

Årsmöte söndag 5 april kl.15 i Kinna församlingshem.

För de senaste aktiviteterna och vad vi gjort den senaste tiden har vi valt att använda Facebook. Vi heter Släktforskarna i Mark. En mer publik plats och vill du veta det senaste så leta upp oss på Facebook.

Här nedan får du det senaste från vår Facebooksida! Alltid aktuellt!!

2 veckor sedan

I ”Gamla Kinnabilder nr. 3” på sidan 175 av Halvdan Arvidsson finns en interiörbild från Villa Sätra (Lefflers villa) som enligt författaren är från 1920-talet. På bilden, längst in i hörnet, hänger (vill jag tro) en tavla som jag har.
I "Mark Rötter" nr. 3 2020 finns en liten historia om tavlan och vad jag känner till om den. Jag har publicerat texten/bilderna på pepparnsallahanda.blogspot.com/
Det vore spännande att veta lite mera om tavlans historia. Någon som sett/känner igen den?
... Se merSe mindre

Visa på Facebook

2 veckor sedan

Jag undrar om det är någon som känner till/eller har varit vid Svedjan som ligger en bit in i skogen vid Sund i Örby. Tacksam för svar ... Se merSe mindre

Visa på Facebook

3 veckor sedan

**Förändringars fördröjning**
Idag tycker nog de flesta att det är väldigt praktiskt med decimalsystemet, vilket bygger på tiondelar, hundradelar och så vidare. Vissa länder har bestämt stretat emot dessa nymodigheter, men i Sverige är de flesta mått av denna sort. Ett undantag är tidmätning med månader, dagar, timmar, minuter och sekunder.

En utav flera övergångar till decimalsystemet skedde 1855 då 1 riksdaler riksgälds, vilken motsvarat 48 skilling, i stället blev 1 riksdaler riksmynt = 100 öre.

Denna nyordning nådde även Berghem, visserligen med några års fördröjning, åtminstone vid en titt i Berghems lysnings- och vigselbok (Berghem E:1 1848-1860 sid 32-33). Perioden 1732-1860 togs det ut en avgift vid lysning i Sverige. Ännu 1857 noterar prästen beloppet 12 skilling vid varje lysning, men 1858 står det för första gången 25 öre.

Detta får mig att tänka på min far, född på 1920-talet, som berättade att när han var barn brukade hans farfar säga: "Anners, gör du det skall du få en tolvskilling."

Det är intressant med förändringar. Pappas farfar föddes 1855, samma år som skilling byttes ut mot öre. Trots detta är det en tolvskilling som han lockar med när han i 70-årsåldern ber sitt barnbarn om hjälp. Det tar onekligen sin tid innan nya begrepp får fäste.

Att sedan min far kallades för Herbert, var inte något som hans farfar tyckte om. Ett av min fars övriga namn var Anders, så han kallades alltid "Anners" av sin farfar. (Och givetvis skall Anners uttalas med a och inte a. Ja, jag förmodar att de flesta förstår vad jag menar. Alltså, uttalas kort, men ljudmässigt som vårt vanliga långa a-ljud.) Pappas farfar hade en bror som hette Anders och denne hade en son som hette Herbert, så varför pappa hade fått dessa namn är nog ganska klart.

Pappa berättade också: "Någon 25-öring tror jag aldrig att jag fick."

(Bilden från Wikipedia, Tolvskilling)
... Se merSe mindre

Visa på Facebook

7 månader sedan

Idag damp den ner i postlådan, medlemstidningen från Marks Härads släktforskarförening, blir spännande läsning nu till eftermiddagskaffet.
Får du inte tidningen? Troligaste anledningen är att du inte är medlem men det ordnar du snabbt genom att skicka ett mail till mhsf@mhsf.se och skriva namn, adress och att du vill bli medlem! Om du är medlem men inte fått någon tidning (ge posten några dagar till om det är detta nummer du inte fått) så kan du maila samma adress och höra efter om du glömt betala eller varför du saknar tidningen.
Föreningen vill såklart ha fler medlemmar och just Du är varmt välkommen 😊
... Se merSe mindre

Visa på Facebook